top of page
olive2.jpg

Zeytinler nerede  yetiştirilir?

Zeytin bölgeleri ve çeşitleri

MARMARA 1.png
ege-bolgesi 1.jpg
akdeniz bolgesi 1.jpg

MARMARA BÖLGESİ

Bölgede zeytin yetiştiriciliğinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Özellikle Trakya tarafında; Şarköy, Eriklice, Mürefte, Hoşköy, Gelibolu; Anadolu yakasında ise Çanakkale, Mudanya, Gemlik, Balıkesir ve İznik gibi bölgelerde yaşayanların %90'ının geçim kaynağı monokültür tarımdır. Bölgenin en önemli çeşitleri Gemlik çeşidi, diğer çeşitler; Şarköy'de Gemlik-Tirilye tipi sofralık ve zeytinyağı, Edincik suyu, Beyaz yağ, Çelebi (İznik), Çizme (Tekirdağ), Erdek yağı yağı, Eşek zeytini (Tekirdağ), Samanlı, Şam, Karamürsel suyu, Kara salamura. GEMLİK

gemlik.jpg

EGE BÖLGESİ

Bölgede uzun bir geçmişe sahip olan zeytincilik bölgede önemli bir tarım dalıdır ve halkın temel geçim kaynağını oluşturmaktadır.
Ege Bölgesi, yaklaşık 63 milyon ağaç ile büyük bir zeytin yetiştirme potansiyeline sahiptir ve ülkenin toplam ağaç zenginliğinin %67,7'sini oluşturmaktadır.
Bölgenin en önemli çeşitleri
Balıkesir'in Körfez bölgesinde "Ayvalık", İzmir, Aydın ve Muğla illerinin bulunduğu Güney Ege Bölgesi'nde "Memecik".
Marmara bölgesinin bir çeşidi olan Gemlik Zeytini bölgede de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Bölgenin diğer çeşitleri
Beyaz zeytin, Ot rüzgarı, Çakır Çilli, Dilmit, Erkence, Eşek zeytini (Ödemiş), Girit zeytini, Hurma havyarı, Hurma karaca, İzmir sofra takımı, Kara yaprak, Kiraz, Memeli, Züccaciye, Tavşan kalbi, Yağlı zeytin, Yöresel zeytinyağı.

doMat.jpg
memecik.png
erkence.jpg
uslu.jpg

AKDENİZ BÖLGESİ

Zeytin bu bölgedeki diğer kültür bitkileri ile rekabet halindedir. Bölgenin yerel çeşitlerinin yanı sıra Ege ve Marmara bölgelerinin çeşitleri de yaygındır. Bölgenin en önemli çeşitleri Büyük Topak Ulak, Çelebi (Silifke), Elmacık, Halhalı (Hatay), Karamani, Sarı Habeş, Sarıulak, Saurani, Sayfi ve Küçük Topakulak.

b.-topak-ulak.jpg
saurani.png
guneydogu-anadolu-bolgesi.jpg
karadeniz.jpg
Ahşap Panel

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ

Bölgenin en önemli çeşitleri
Kilis Yağlık, Nizip Yağlık, Halhalı (Derik), Eğriburun (Nizip), Kan Çelebi gibi çeşitleri vardır.
Bölgenin diğer çeşitleri; Belluti, Eğriburun (Tatayn), Halhalı, Çelebi, Hamza Çelebi, Hırhalı Çelebi, Hursuki, Büyük Yuvarlak, Kalemlik, Mavi, Melkabaz, Tespih Çelebi, Yağ Çelebi, Yağ Çelebi, Yağ Sarı Zeytin, Yuvarlak Çelebi, Yuvarlak Halhal, Yün Çelebi Zoncuk'tur.

KARADENİZ BÖLGESİ

KARADENİZ BÖLGESİ
Artvin, Trabzon, Samsun ve Sinop illerindeki mikro iklimler dışında bölgede zeytin yetiştiriciliği gelişme imkanına sahip değildir.
Elde edilen ürün küçük aile işletmelerinde sofralık olarak değerlendirilir.
Bölge türleri
Butko, Görvele, Marantelli, Patos, Otur, Sati, Samsun Asitleme, Samsun Tuzlama, Samsun Kırmızı Tuzlama, Samsun Yağlama, Sinop No.1, Sinop No.2, Sinop No.4, Sinop No.5, Sinop No.6, Trabzon yağıdır.

Türk Zeytinyağı dünyanın en kalitelisidir

Türkiye, zeytin ağaçları ve dünyanın en iyi zeytinlerinden bazıları için ideal bir iklime sahiptir. Ülke hem erken hem de geç hasat zeytinyağı üretiyor ve lezzet profilleri, zeytinlerin yetiştirildiği bölgeye bağlı olarak önemli ölçüde değişebiliyor. Erken hasat zeytinyağları daha açık renkli ve daha hassas bir tada sahipken, geç hasat yağları daha koyu ve daha zengin bir tada sahiptir.

Türkiye,   için dünyada dördüncü sıradazeytinyağı üretimiİtalya, İspanya ve Yunanistan'ın arkasında. Ülke, yemek pişirme ve kozmetikte kullanılan yüksek kaliteli zeytinyağı üretmektedir. Türkiye aynı zamanda üretiminin yarısından fazlası diğer ülkelere giden önemli bir zeytinyağı ihracatçısıdır. Türkiye'deki zeytin ağaçlarının çoğu, iklimin zeytin için ideal olduğu Marmara, Ege, Mediterranean  bölgesinde yer almaktadır.

Marmara, Ege, Akdeniz bölgesi aynı zamanda dünyanın en eski zeytin ağaçlarından bazılarına ev sahipliği yapmaktadır. Türk hükümeti ülkenin zeytin endüstrisine büyük yatırımlar yaptı ve sonuç olarak Türk Zeytinyağı dünyanın önde gelen zeytinyağı üreticilerinden biri haline geldi.

bottom of page